Sokol Tábor – ŠK Líně 4 1/2 – 3 1/2

Příznivci týmových soutěží se konečně dočkali! Dnes odstartovala 2.Česká liga prvním kolem, začínali jsme domácím zápasem s Šachovým klubem Líně. Náš tým doznal přes prázdniny několik změn, novým lídrem se stal FM Honza Havlík (viz. uvodní foto), s ním bude společně nastupovat mladý Lukáš Dolanský, kterého známe z působení v Českém Krumlově. Na poslední chvíli jsme získali dalšího silného hosta, Zdeňka Vybírala, momentálně člena QCC ČB.

Do dnešního prvního zápasu jsme nastoupili s první pětkou + ostřílenými borci Alešem, Milanem a Petrem. Soupeř nás překvapil „už ve dveřích“, když první dvě šachovnice zůstaly doma. Příprava (byla-li nějaká) tedy zřejmě selhala už v úvodu, bude to jistě tvořivý zápas :-).

Asi tak hodinu se nedělo nic, co by stálo za nějakou zvláštní poznámku (aspoň tak se mi zdálo). První za to vzal zřejmě Matyáš, když se jeho soupeř „zamotal“ ve francouzské. Bílý se shlédl v přepadu bodu f7,nic než trable mu to však nepřineslo. Ještě jednu chvíli mohla být pozice nejasná, ale po chybném tahu střelcem už nebylo pro bílého záchrany. Poměrně svižné vítězství a ukliďnující vedení 1-0.

Zápas se mi začíná líbit, protože Milan Hrubý stojí stále lépe, jeho soupeř pod tlakem chybuje, Milan získává čistou kvalitu plus pěšce navrch. To už nesmí pustit! Aby toho nebylo málo, Milan Borkovec má za figuru v ostré najdorfově sicilské iniciativu. Michal Bujak je také pod časovým presem, dělá značnou nepřesnost a dostává se do prohrané pozice. Nezbývá, než se pokusit o věčný šach. I zde bychom měli zapsat výhru. Ostatní partie se mi zdají být „v normálu“, snad jen Aleš Růžička je pod mírným tlakem a pozice se nám příliš nelíbí.

Pak se věnuji své partii, registruji pouze výhru Milana Hrubého a příchod Jirky Nováka 🙂 Vedeme 2-0, vypadá to už velmi nadějně.

I když nepokračuji úplně přesně, získávám vyhranou (či přinejmenším přivyhranou dámskou koncovku). Soupeř však v silné časové tísni hrubě chybuje a partie tak končí další naší výhrou … 3-0.

Vstávám spokojeně od partie v domnění, že je po zápase. Jirka Novák mi gratuluje, ale šokuje mě slovy: „Vypadá to na 4:4“ !?!?!? Cože? Jdu rychle obhlídnout „terén“.

Bohužel má Jirka pravdu, protože v „mezidobí“ došlo k několika zlomům, naneštěstí v náš neprospěch. Lukáš Dolanský už prohrál, měl daleko lepší pozici, poté nejasnou, bohužel přehlédl taktiku a musel po chvíli vzdát. Soupeři korigují na 3-1. To by ještě nevadilo, horší bylo, že pozici pokazil Zdeněk Vybíral, který na chvilku polevil v koncentraci, pustil soupeřovy pěšce dámského křídla dál, než bylo zdrávo a tahal za značně kratší konec. Když navíc nevyužil soupeřova jednotahového pochybení, bylo už opravdu zle. Stejně tak Aleš Růžička. Bohužel se z tlaku nevymanil a „po cestě“ přišel o kvalitu. V těchto dvou partiích už nebylo tzv. za co vzít, takže záhy je stav vyrovnaný 3-3.

Někde mezi skončila i partie Petra Loskota. Hrála se zajímavá francie 1.e4 e6 2.b3!? Petr stál ze zahájení slušně, řekl bych, že hra po celou dobu plus mínus nevybočila z široké rovnováhy (ano, v analýze tam byl jeden moment, kdy mohl Petr převzít otěže, ale kolem soupeři prošli bez povšimnutí). Jediná remíza zápasu a stav je 3 1/2-3 1/2.

Vše visí na šachovnici č.1 a partii FM Havlík – Ježek. Pircova obrana, zpočátku hraje černý (pan Ježek) více než dobře, postupně však svoji výhodu „prokaučuje“ a tak vzniká kolem 40.tahu cca rovná koncovka. Honza ji však zkouší dál a vyplácí se!!! Soupeř už s málo časem chybuje, decentralizuje své zbývající figurky (krále a jezdce), což Honza ihned využívá na opačném křídlek oběti jezdce za uvolnění pěšce. Ten spěchá do dámy a i když černý koník stihne pěšce na poslední chvíli zadržet, jde pouze o dočasný úspěch. Partie je pro černého ztracena, což po pár tazích uznává.

Vítězíme tedy nejmenším možným rozdílem 4 1/2 – 3 1/2 a získáváme první ligové body. Zápas to rozhodně jednoduchý nebyl, za tři body jsme rádi.

Ve druhém kole (4.listopadu) navštívíme TJ Spartak Vlašim. Držte nám palce!

Mějte se fajn
Milan Borkovec

 

Author: Milan Borkovec