Deník šachisty – Příprava na přistání

Odpočinuto, doplněny vitamíny, můžeme naskočit do závěrečné třetiny turnaje! Jak se ve švýcaru říká, poslední 2-3 kola jednozančně rozhodují o úepěchu či neúspěchu. Můžete začít famózně 6/6, následně dostat tři „koule“ a s „průměrným“ výsledkem 6/9 skončit někde kolem 10.místa. Nebo se můžete „bimcat“ někde na pomezí 3,5 až 4/6, následně obdržet tři jedničky a rázem jste na bedně (7/9), či těsně pod ní (6,5/9).

Já se pohybuji zatím turnajem velice slušně, bodový zisk 5/6 mě řadí na momentální 2.-4. místo a to je ideální pozice do finiše.

7.kolo Milan Borkovec – FM Matyáš Zeman (Šachový klub Moravská Slavia, elo 2308)

Těžký los, přetěžký. Matyáše považuji za vůbec nejtěžšího souepeře zde v ČB (přesněji tedy v openu). Znám ho z působení v našem ligovém týmu, sehráli jsme spolu jednu (nebo už víc???) rapid partii (remis), hraje pevně, houževnatě, vynalézavě. Má výborně postavený repertoár zahájení, je i psychicky odolný. Dá se vůbec porazit ??? :-)))

Toto a jiné myšlenky mi vířily hlavou, když mi Milan Hrubý večer před 7.kolem hlásil soupeře. Seděli jsme na náměstí v Táboře ve Výčepu (pěkná hospůdka s kvalitním mokem – pivem), Milan potřeboval spláchnout nepříjmnou prohru a já usoudil, že hlad je převlečená žízeň. Šachovou terminologií Milan uhrál 3/3, já „pouhých“ 2,5/3 (čili tři velká, já dvě velká, jedno malé …).

Rozhovor se točil (jak jinak) kolem šachu a turnaje. Co vlastně na Matyho hrát? Padaly tam různé návrhy, včetně pošetilostí :-). Matyáš hrává francii, sicilku, caro-kann, ale sem tam i jiná zahájení. Nebudu zde prozrazovat konkrétní nápady (mohou se někdy vykytnout příště 🙂 ), ale nakonec jsme se ustálili na názoru, že … „zejtra bude caro-kann„. Trefa!

Rád bych vytvořil cokoli, co by mi dalo malé plus s určitým tlakem. Jestli bych ho byl schopen udržovat, ba zvyšovat (pokud by se mi vůbec tlak vytvořit podařilo), to je ve hvězdách. Milan mi ještě večer (myslím právě u třetího piva,k kdy se Vám otvírají nové obzory) řekl, že viděl na twitteru (nám už známého) Ntirlise zajímavý a jednoduchý recept na malou výhodu právě v caro-kannu a právě ve variantě, co Matyáš většinou hrává.

Poprvé v životě používám (a ještě k tomu v přípravě) Twitter 🙂 …

Ráno mi odkaz poslal, mě se to zalíbilo, „trochu“ jsem to skoukl, v databázi přehrál 4-5 partií silných GM (Wesley So například) a šlo se na věc!

Přiznám se, že původně jsem nabídku remízy nečekal, ale jednak nebyl Maty ve své kůži (jak po partii říkal), za druhé měl černé a usoudil (nakonec jako i já), že volný den k nabrání energie do závěrečných dvou kol se hodí. Měl pravdu ... Tedy 5,5/7 a 2.-5. místo, přičemž dle pomocného hodnocení jsem "vyskočil" na stříbrnou pozici! Stále je to tedy ... CAJK!!!

Opět Robertovo ... Jedééééém s medéééém! 🙂

8.kolo   Šimon Lang (Šachový klub Světlá nad Sázavou, elo 2100) - Milan Borkovec

Černé figury a soupeř, se kterým mám skóre 1-1. V roce 2022 jsem s ním hrál právě v ČB v posledním kole a ve francouzské obraně jsem poměrně snadno vyhrál, když se soupeř v zahájení dopustil poměrně velkého prohřešku. Za rok na stejném turnaji mi porážku oplatil, zahrál bílými výměnnou španělku a přes mojí (a samozřejmě jeho) přípravu udržoval neustále malé plus. To nakonec vyústilo v pěkný taktický obrat, který jsem přehlédl a partii pak už neudržel. Teď tedy do třetice ...

Příprava se zaobírala hlavně (opět!) výměnnou španělkou, vloni jsem neuspěl se sytémem 5. 0-0 Sg4, letos jsem chystal něco jiného ... K tomu nakonec nedošlo, Šimon se výměnné španělce vyhnul ...

Tentokrát nejsem s partií spokojen. Nejde ani tak o remízu a že jsem chtěl vyhrát (to soupeř bezesporu také), ale že se mi nepodařilo vytvořit oboustranně složitou a dynamickou pozici, ve které by se dalo uklouznout (opět oboustranně, of course). Nejdříve jsem si vymyslel takovou "polokravinu" (Jd4?!) a když se mi následně podařilo srovnat krok, vznikla pozice, se kterou už (asi) prakticky nešlo hnout. Na závěr mohu být rád, že soupeř "nechytil stopu" a nepotrestal mě ...

Na druhou stranu teď je třeba vše hodit za hlavu a soustředit se na závěrečné kolo. Mám nastřádáano 6/8, "okupuji" třetí příčku a čeká na mě ... IM Sebastian Plischki (GER)!

Třetí třetinu rozdělím na dva "poddíly". Přivedl mě k tomu krátký rozhovor vedený s Milanem Hrubým těsně po partii posledního kola.

Milan: " Tak jste s Plyšákem prohráli všichni."
Já: "Jak to všichni" ?
Milan: " Mno, Zdeněk a Ty tady v ČB a David Hák letos v lize. Skóre je tedy ... 0-3!

Je to pravda. A tak se v závěrečném dílu miniseriálu "Deník šachisty ..." podíváme na "mikrozápas" IM Sebastian Plischki (GER) versus Táboráci ...

Pěkný víkend
Milan Borkovec

 

 

 

 

 

 

 

Author: Milan Borkovec