Sedm statečných (+ Calvera) tasilo bleskově kolty (aktualizace o fotky!!!)

Včerejší čtvrteční večer (3.října) byl v naší klubovně vyhrazen oddílovému přeboru Sokola Tábor v bleskové hře. Oproti volným prázdninovým čtvrtkům jde přece jen o prestižnější turnaj, takže jsme očekávali poněkud větší účast, než tradičních 4-5 borců. Bývaly doby, kdy se těchto bleskových turnajů účastnilo 15 -20 hráčů. Proběhl ovšem i ročník se 4 hráči, kteří si to pak rozdali dvoukolově.

Včera se kolem 18 hodiny přitrousilo do naší klubovny sedm statečných. Ctili jsme akademickou čtvrthodinku, co kdyby … Venca Hašek dokonce navrhoval počkat alespoň do půl sedmé, ale to se nesetkalo s pochopením. Kdo chtěl přijít, přišel, kdo nechtěl či nemohl, nepřišel.

Vzácným hostem turnaje byl Aleš Růžička, který sice pozastavil svoji šachovou činnost, ale na náš blicák dorazil z Prahy! Paráda a dík Aleši!

Pro zajímavost jsem do tabulek přidal oddílovou příšlušnost. Tři hráči domácího oddílu (přičemž pan Václav přepustil svoji desku pozdě příchozímu Mariánovi) nedávají našemu klubu zrovna tu nejlepší vizitku …

Zhruba v 18.15 se tedy odhlasovalo tempo 3 min + 2 sec za tah a dvoukolový systém každý s každým. Poté už vše běželo přímo vražedným tempem …

1.kolo

První kolo probíhalo v režii dvou hráčů. FM David Hák neponechal nic náhodě a prošel prvním kolem pouze se ztrátou jedné půlky, podobně hladce pak vstoupil do turnaje Zdeněk Vybíral, který musel sklonit svého krále pouze před Davidem. Na dalších místech už měli hráči odstup, čili bylo jasné, že souboj o vítězství se zúžil na výše zmíněné hráče.

Borkovec – Hák, 1.kolo. Znalec okamžitě uvidí „francii s d2-d3, neboli královskou indickou v útoku. V pozadí duel Matějka – Bartoš. V „ústřední“ partii si bílý udržoval iniciativu, v divoké závěrečné blicce však nabídl remis, která byla Davidem akceptována. Byla to jediná Davidova ztráta v prvním kole.

Pro doplnění daného kola zbývající dvojice Hašek – Vybíral. Jak vidno, partie je rozehrána, přesto Zdeněk cosi „šteluje“ na hodinách. Čili evidentně bylo něco špatně … Toto kolo bylo jedno z úvodních, protože vidíte Václava ještě za šachovnicí. Calvera alias Marián Krbůšik ještě někde cválal po prérii …

1.kolo bylo ozvláštněno vtrhnutím Calvery alias Mariána Krbůšika, který se dostavil něco málo po půl sedmé. Pan Václav zavýskl radostí a ochotně přepustil své místo zlotřilému Calverovi. V průběhu turnaje pak pan Václav Mariánovi držel palce a fandil se slovy … „Mariáne makej, nebo budu poslední“ :-)))

A zde už je Venca „na vejminku“ vysmátý jak lečo a fandící Mariánovi, aby řádně makal a nenechal ho na posledním místě. P.S. – to se stejně nezdařilo 🙂

2.kolo

Druhé kolo proběhlo už o něco vyrovnaněnji. Nic neponechal náhodě David a opět zvítězil, tentokrát s 5 body se šesti, když zůstal poprvé a naposledy na štítě s Alešem Růžičkou. Na druhém až čtvrtém místě skončila trojice borců … Aleš, Zdeněk a Milan, shodně po 4 bodech. Suma sumárum tedy výsledná tabulka vypadá takto:

A zde historická chvíle!!! Calvera, věren své pověsti padoucha, zahrál tah, který nekorespondoval s pravidly FIDE a tak se pan Václav jal nastavovat minutu navíc pro pana Bartoše. Šteloval a šteloval, nervozita ostatních stoupala. V tu chvíli jsem dostal geniální nápad. „Venca to nenastaví ani do vánoc, vezmeme starý hodiny garde a dohrajetet to s nima. Šmytec!!!“ Zde vidíte onu vpravdě historicou chvíli. Bohužel po chvíli bylo zjištěno, že jde pouze jedna strana hodin :-))) Soupeři tedy dali radši nakvašeně remis … :-)))

Zaslouženým vítězem turnaje se stal FM David Hák s krásným skóre 10,5/12! GRATULUJEME!!!

Stříbro si po prvním kole bezpečně podržel Zdeněk Vybíral, který nastřádal 9/12. GRATULUJEME!!

Bronz pak bere Milan Borkovec za bodový zisk 7,5/12! GRATULUJEME!

Vyhlášení vítězů pak proběhlo úsměvně …

Vzal jsem do ruky tabulku a zvučným hlasem zvolal: „Vítězem a oddílovým přeborníkem se stává David Hák“ !!! (Velký potlesk). Načež David říká: “ No jooo, ale vždyť já jsem letos člen Chess clubu Písek“!

Aha, říkám. „Tak tedy oddílovým přeborníkem se stává Zdeněk Vybíral“ !!! Samozřejmě opět zvučným hlasem. Zdeněk se usmál a říká: „Ale vždyť jsem nedávnou přesoupil do QCC ČB!!!“.

Tak jsem tedy vyhrál jááááá … :-))) „Takže oddílovým přeborníkem se stal … Milan Borkovec!“ Velice si gratuluju. :-))) Stříbro by měl Lojza Bartoš a bronz … jak vlastně a komu předat bronz. Václav předal žezlo Calverovi, což je jednak protivník a za druhé člen jiného oddílu. Venca tedy dostane cca třetinu bronzu 🙂

Za dodání fotografického materiálu zvláště děkuji Aleši Růžičkovi!

S přáním pěkného dne a víkendu
Milan Borkovec

 

 

Author: Milan Borkovec